De geschiedenis van Marleetjeshof

Volgens zeggen bestaat Marleetjeshof al vanaf 1383. In 1478 komen we de eerste beschrijvingen tegen van Marleetjeshof, de boerderij hete toen Hof tGher Stegen. De beschrijvingen gaan over de overname van de boerderij door Klooster Keizerbos van de familie Van Horn; "Graaf van Horn, heer te Altena, Kortessem en Cranendonck, verklaart dat proost, priorin en klooster Keizerbos hem jaarlijks schuldig zijn 12 malder rogge, 8 malder 4 vat haver van hun hoeven geheten Hof tGher Stegen, gelegen in het kerspel en dingbank Roggel".
Van 1478 tot begin 1700 is er weinig bekend van Hof tGher Stegen, wel zien we in de beschrijvingen dat de naam wijzigt in Stegershof. Van 1722 tot 1783 leefde ene Marie Litjens op de boerderij, zij was getrouwd met Joannes Janssen. Zij was pachster van de boerderij en aan haar dankt Marleetjeshof haar huidige naam. Door de jaren heen zien we de naam veranderen van Hof van Marie Letjens tot Marelietjenshof, Marelitjenshof, Merietienshof, Merietjenshof, Merleetjeshof tot Marleetjeshof.
In 1903 werd Henricus Derks en Petronella Sijben, mijn opa en oma, pachter van Marleetjeshof. Zij brachten toen vanaf het Roligt twee wagens roggestro mee naar de boerderij. In het dorp werd gezegd dat de boer meer vruchten meenam naar Marleetjeshof, dan zij door ooit zou oogsten. Hier in de regio was alleen arme zandgrond, die weinig opleverde. Na de komst van kunstmest is de boerderij goed gaan opbrengen.
In 1927 heeft Petrus Derks en Martha Vullers, mijn vader en moeder, de boerderij overgenomen, dat de grond toen al vruchtbaar was blijkt wel, we zijn met dertien kinderen grootgebracht op Marleetjeshof.
In 1974 had mijn broer Dré als pachter het eerste kooprecht van Marleetjeshof. Hij wilde alleen een akkerbouwbedrijf en heeft de gebouwen met 1 ha. grond aan Sjra doorverkocht.
Sjra heeft in 36 jaar dat hij zelfstandig bakker was, alles bewaard en verzamel, wat met de bakkerij te maken had. Dit is uitgegroeid tot een compleet bakkerijmuseum.

Het museum omvat vele oude machines, een groot aantal vormen, blikken en klein materiaal. Daarbij zijn er ook 6 authentieke winkels ingericht van de periode 1880 tot 1970.

Meer informatie is hier te vinden.


© 2006 LexDesign